Er was eens…

Van kindsaf houden we van een goed verhaal. Was het toen nog een sprookje, dan is heden onze filmavond pas geslaagd bij een goede verhaallijn.

Een goede storytelling is een van de belangrijkste factoren om een video te doen slagen. Door het grote aanbod zal  uw video waarschijnlijk alleen worden bekeken als deze goed wordt bevonden.

Het technische aspect is één (een goede cameravoering, een degelijke videomontage, een goede voice-over), maar een goed verhaal vertellen is de essentie van video. Dit is meestal het laatste wat de opdrachtgever begrijpt over video’s maken, maar eerlijk gezegd is dit het belangrijkste…

cameramanAls u wilt dat uw bedrijfsvideo zich onderscheidt en kijkers aantrekt, moet men de tijd nemen om elementen toe te voegen waardoor de kijker emotioneel betrokken raakt.

“Film wat rond en maak er een mooie video van” is één van de meest gehoorde uitspraken van de opdrachtgever.  Snel snel en wegwezen. Resultaat: weliswaar een mooie, kwalitatieve videoproductie maar weinig opvallend, met niet altijd met de juiste boodschap en dikwijls een statistische data dump.

Heel dikwijls richten videoproducties zich op “wat willen we onze doelgroep  leren kennen?” En hoewel dit nog belangrijker is, wordt  “wat willen we onze doelgroep laten voelen?” te vaak weggelaten. Jammer!

Welk verhaal vertel je MET VIDEO?

Het antwoord ligt niet zo ver weg.

  1. Wat is jullie passie? Waarom doe je wat je doet?
  2. Wat wil de klant horen?
  3. Waarom moet de klant voor jullie kiezen? Lijst jullie sterktes eens op, de extra service die jullie bieden, de betere kwaliteit van jullie product tov andere, enz

Dàt moet het verhaal worden, joùw verhaal.

Hoe kan je dat verhaal vertellen?

  1. Een “hoofdrolspeler” met wie je publiek zich kan identificeren.
  2. Een “aha” moment waardoor een voordeel blijkt voor de kijker.
  3. Een dramatisch element om de aandacht van het publiek vast te houden. Bvb een situatie schetsen waar jullie de oplossing voor bieden.
  4. Getuigenis van de klant(en): een videotestimonial doet zowel u als uw klant tot zijn recht komen. Dit is zeer overtuigend.
  5. Enthousiasme in het verhaal, visueel en auditief.
  6. Sterke, afwisselende beelden.
  7. Kort en krachtig to-the-point.

Een succesvolle marketing video heb je door slimme storytelling. Dan pakt de mayonaise. Als de kijker jou de kans geeft, zorg dan dat het de moeite waard is. Je krijgt immers nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.
Als de kijker zich in jouw verhaal kan herkennen, dan is jouw bedrijfsfilm geslaagd.